Vegetaresch Déieren

Inhalter

An der Natur fannt Dir gigantesch Déieren, deenen hir Ernärung exklusiv aus Planzefudder besteet. Dës si richteg Vegetarier. D'Galapagos Schildkröt ënnerscheet sech vu senge Kollegen a senger enormer Gréisst: d'Längt vun der Schuel ka bis zu 130 Zentimeter sinn an d'Gewiicht bis zu 300 Kilogramm.

De Liewensraum vun dësem risegen Déier ass d'Galapagos Inselen, oder wéi se och d'Turtle Islands genannt ginn. D'Geschicht vum Numm vun dëse Länner ass enk mat de Galapagos Schildkröten verbonnen. Wéi Séifuerer am 15. Joerhonnert op d'Insele gelant sinn, hu se fonnt datt se vun enger grousser Zuel vu risege "Galapagos" bewunnt goufen, wat eng Schildkröt op Spuenesch heescht.

Galapagos Schildkröte si laang gelieft a kënne bis 180 Joer vum Liewen genéissen. Och wa Wëssenschaftler zwee Fäll opgeholl hunn, wann dëst interessant Déier méi wéi 300 Joer gelieft huet: Kairo Zoo 1992, am Alter vu bal 400 Joer, ass eng männlech Schildkröt gestuerwen an op der selwechter Plaz, 2006 "d'Fra" vun enger riseger laanger Liewer am 315 Joer al gestuerwen. datt d'Gewiicht an d'Gréisst vun de Galapagos Schildkröten no Liewensraum variéiere kënnen. Zum Beispill, an dréchenen a méi klengen Inselen, hunn Déieren laang a schlank Been, an hiert Gewiicht iwwerschratt net 60 Kilogramm, wärend a fiichtege Regiounen si se grouss ginn.

D'Diät vu Riese Schildkröt besteet aus bal 90% vu Planzefudder. Si iessen gären Gras, Sträich a schützen net emol gëfteg Planzen, déi einfach duerch hiren Verdauungssystem verdaut ginn ouni d'Gesondheet ze schueden. Wann Dir op "gréng Schneekereien" jacht, streckt d'Elefanteschildkröt säin Hals oder, am Géigendeel, biegt niddereg iwwer de Buedem. Hir Liiblings Delikatessen sinn d'Manzanilla a Stachelbeeren aus der Kaktusfamill. Iessen se a grousse Quantitéiten, an absorbéiert dann e puer Liter Waasser. Mat engem Mangel u Feuchtigkeit läscht d'Schildkröt säin Duuscht mat déiselwecht fleischeg Stachelbeeren.

De schwaarze Rhinoceros ass e staarkt Déier, en Awunner vum afrikanesche Kontinent (um Rand vum Ausstierwen!). Seng Kierperlängt ass ongeféier dräi Meter, a säi Gewiicht kann zwee Tonnen iwwerschreiden. D'Rhinoceros si ganz mat hirem Territoire verbonnen, sou datt och déi schlëmmsten Dréchenten d'Déier net zwénge kënnen ze migréieren. D'Ernärung vum schwaarzen Rhinozeros besteet aus verschiddene Planzen.

Dëst sinn haaptsächlech jonk Triecher vu Sträichen, Aloe, Agave-Sansevieria, Euphorbia a Planzen aus der Gattung Acacia. D'Déier huet keng Angscht virum akrege Saaft a stachelegen Dären aus Sträich. Wéi Fanger benotzt d'Rhinoceros seng iewescht Lippe fir d'Sprossen aus Sträich ze begräifen, probéiert den Appetit an den Duuscht zefridden ze stellen. An der waarmer Zäit vum Dag schlummert de schwaarzen Rhino am Schiet vu Beem oder mécht Schlammbäder beim Waasserfall, an owes oder fréie Moie geet fir Iessen.

Trotz senger riseger Gréisst ass den Rhino en exzellente Leefer, och wann et knaschteg am Ausgesinn ass, awer fäeg Geschwindegkeet vu bis zu 50 Kilometer an enger Stonn z'erreechen. Schwaarz Rhinos liewe léiwer eleng, nëmmen eng Mamm a Wëllefcher kënnen zu zwee fonnt ginn. Dës grouss Déieren ënnerscheede sech vun enger roueger Dispositioun, si kënnen hir Matmënschen a schwéieren Zäiten hëllefen.

Koala oder australesche Bier

Koala gesäit aus wéi e klenge Bierenwëllef. Si huet e schéine Mantel, eng flaach Nues a flauscheg Oueren. Wunnt an de Bëscher vun Australien. De Koala verbréngt déi meescht Zäit an Eukalyptusbeem. Si klëmmt op se zimlech fäeg, awer lues. Hie geet seelen erof op de Buedem, haaptsächlech fir op en anere Bam ze klammen, deen ze wäit ewech ass fir drop ze sprangen.

De Koala erniert sech exklusiv op Eukalyptus. Et déngt Koalas als Heem an als Iessen. Zu verschiddenen Zäiten vum Joer wielt de Koala verschidden Zorten Eukalyptus fir Iessen. Dëst ass wéinst der Tatsaach datt Eukalyptus gëfteg Waassersäure enthält, an ofhängeg vun der Saison variéiert den Inhalt vun dëser Säure a verschiddene Fielsen. Déi eenzegaarteg Mikroflora vum Daarm vu Koalas neutraliséiert d'Effekter vun dëse Gëfter. De Koala ësst ongeféier e Kilogramm Blieder pro Dag. Heiansdo kënne se iessen an d'Äerd fir de Kierper seng Versuergung vu Mineralstoffer opzefëllen.

Koalas si ganz lues, si kënne bis 18 Stonnen onbeweeglech bleiwen. Si schlofen normalerweis am Dag, an nuets gi se vun engem Bam an en anert op der Sich no Iessen.

De Wuesstum vun engem erwuessene Koala ass bis zu 85 cm, an d'Gewiicht läit tëscht 4 an 13 kg.

Eng interessant Tatsaach ass datt Koalas, wéi Mënschen, e Muster op de Pads hunn. Dëst bedeit datt d'Fangerofdréck vun engem Koala an enger Persoun schwéier ze ënnerscheede sinn och wann se ënner engem Mikroskop gekuckt ginn.

Afrikaneschen Elefant

Den Elefant ass dat gréisste Mamendéier op eisem Planéit. Seng Dimensioune erreechen zwielef Tonnen. Si hunn och e ganz grousst Gehir dat bis zu 6 kg waacht. Et ass keng Iwwerraschung datt Elefanten als ee vun de gescheitsten Déieren ugesi ginn. Si hu wonnerbar Erënnerung. Si kënnen net nëmmen d'Plaz erënneren, wou se waren, awer och déi gutt oder schlecht Haltung vu Leit vis-à-vis vun hinnen.

Elefanten si fantastesch Kreaturen. Hiren Trunk ass einfach erstaunlech villsäiteg, mat senger Hëllef kann den Elefant: iessen, drénken, ootmen, duschen a souguer Téin maachen. Et ass bekannt datt en Elefant enorm vill Muskelen am Stamm huet. Elefantzänn sinn och ganz staark. Si wuessen duerch d'Liewen. Elfebeen ass populär bei de Mënschen a leider stierwen vill Elefanten dowéinst. Den Handel ass verbueden, awer leider hält dëst net Poachers op. Déiererechter Aktivisten hunn en interessanten an zimlech effektive Wee fonnt fir Elefanten ze schützen: si temporär euthaniséieren Déieren a molen hir Zännstaang mat rosa Faarf. Dës Faarf gëtt net ofgewäsch, an dëse Knach ass net gëeegent fir Souveniren ze maachen.

Elefanten iessen zimlech vill. Am Erwuessene iesst en Elefant ongeféier 136 Kilogramm pro Dag. Si fidderen op Uebst, Gras, a Schuel, souwéi Beemwuerzelen. Si schlofen e bësse, ongeféier 4 Stonnen, de Rescht vun der Zäit verbrénge se iwwer laang Distanzen.

Schwangerschaft bei dësen enormen Déieren dauert vill méi laang wéi aner Déieren, sou vill wéi 22 Méint. Normalerweis gëtt d'Weiblech all 4 Joer ee Puppelchen Elefant gebuer. D'Gewiicht vun engem klengen Elefant ass ongeféier 90 kg, a seng Héicht ass ongeféier engem Meter. Trotz hirer grousser Gréisst schwammen Elefanten net nëmme gutt, mee si sinn och gutt Leefer, déi Geschwindegkeete vu bis zu 30 km an der Stonn erreechen.

 

Bison - Europäesch Bison

Déi europäesch Bison ass dat gréisste Mamendéier an Europa. Dëst mächtegst a staarkt Déier ass déi eenzeg Spezies vu grousse Bullen, déi bis haut iwwerlieft hunn. D'Gewiicht vun engem erwuessene Déier kann 1 Tonne erreechen, an d'Kierperlängt ass bis zu 300 cm. Dëst mächtegt Déier erreecht seng gréisst Gréisst am Alter vu sechs. Bison si staark a massiv, awer dëst verhënnert net datt se mobil sinn an einfach Hindernisser bis zu zwee Meter héich iwwerwannen. Bison lieft ongeféier 25 Joer, Weibercher liewen e puer Joer manner wéi Männer.

Trotz sou enger mächteger Aart stellen dës op den éischte Bléck formidabel Déieren keng Gefor fir aner Awunner vum Bësch, well hir Iessen ausschliesslech vegetaresch sinn. Hir Ernärung besteet aus Zwee a Seancen vu Sträich, Kraider a Champignonen. Eikären an Nëss wäerten hir Liiblingshierscht Iessen sinn. Bison liewen an Herd. Et besteet haaptsächlech aus Weibchen a Puppelcher. Männercher léiwer Solitude a kommen zréck an d'Stier fir ze bestueden. Schwangerschaft an engem weibleche Bison dauert néng Méint. An eng Stonn no der Gebuert kann de klenge Bizon op eegene Féiss stoen an no hirer Mamm lafen. No 20 Deeg ësst hien schonn eleng Gras. Awer fir fënnef Méint fiert d'Weibchen de Puppelchen weider mat Mëllech.

Eemol Bison huet an der Natur bal a ganz Europa gelieft, awer d'konstent Juegd no hinnen huet d'Aart zu bal Ausstierwe bruecht.

Zucht a weider Akklimatiséierung huet et méiglech dës schéin Déieren an hiert natierlecht Ëmfeld zréckzebréngen.

Bison sinn um Rand vum Ausstierwen. Si sinn am Roude Buch opgezielt a Juegd no hinnen ass verbueden.

Hannerlooss eng Äntwert